Selamatkah rawatan PDE5-I (cth: Viagra) untuk “mati pucuk” ? - Che' Man, Mohamad (The Malaysian Medical Gazette, 2019)
Mati pucuk (erectile dysfunction) menjadi igauan pesakit yang biasanya disebabkan oleh kencing manis, darah tinggi atau penyakit jantung koronari yang tidak terkawal. Mereka tidak dapat mempertahankan ereksi (ketegangan penis) seperti yang dimahukan. Melalui kajian yang dijalankan, phosphodiesterase type 5 inhibitor (PDE5-I) adalah penawarnya dan menjadi ubat pilihan utama yang digunakan dalam rawatan “mati pucuk”. Ianya berfungsi dengan meningkatkan paras cyclic guanosine monophosphate(cGMP) di dalam otot penis.