Keselamatan dokumen: kepentingannya dan perspektif Islam - Mohd Noor, Azman; Mohd. Zain, Nor Razinah (2019)
Dokumen merupakan instrumen penting dalam kehidupan seharian. Bukan semata-mata sebagai suatu rekod, dokumen juga mempunyai nilai yang tersendiri dan boleh mengandungi pelbagai kepentingan di mata manusia. Apabila menglibatkan rahsia sesebuah negara, dokumen yang mengandungi kerahsiaan tersebut perlu dijaga dengan sebaik-baiknya daripada segi keselamatan dan juga simpanan. Oleh yang demikian, kajian ini memberikan ulasan berkaitan keselamatan dokumen, fungsi-fungsinya, risiko-risiko yang terlibat, dan keselamatan dokumen dari perspektif Islam.