عقيدة الإمام أبي عمرو عثمان السلالجي من خلال كتابه: العقيدة البرهانية والفصول الإيمانية = The creed of Al-Imam Abu 'Umar 'Uthman Al-Salaliji from his book: Al-'Aqidah Al-Burhaniyyah Wa Al-Fusul Al-Imaniyyah - al-Akiti, Muhammad Ayman (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), 2012)
Maghribi adalah negara yang berakidah ʼAshʻariyyah sebagai akidah rasmi negara. Untuk mengetahui sejarah tersebarnya akidah ʼAshʻariyyah di Maghribi, maka perlulah mengkaji karya-karya ulama ʼAshʻariyyah pada zaman terdahulu. Salah seorang ulama yang paling awal mengembangkan pengaruh ʼAshʻariyyah di Maghribi adalah ʼAbu ʻAmr Uthman al-Salaliji. Beliau adalah salah seorang ulama yang mengajar di masjid Qarawiyyin, Fes, Maghribi yang merupakan universiti tertua di dunia sekarang ini. Beliau telah mengembangkan akidah ʼAshʻariyyah di Maghribi dengan dalil akal melalui risalahnya yang berjudul "al-ʻAkidah al-Burhaniyyah wa al-Fusul al-ʼImaniyyah" yang dikarang untuk seorang wanita Andalusia yang bernama Khairunah. Beliau adalah seorang ulama yang sangat terpengaruh dengan kitab al-ʼIrshad karya Imam al-Juwaini sehinggakan banyak hujah beliau di dalam kitab "al-ʻAkidah al-Burhaniyyah wa al-Fusul al-ʼImaniyyah" adalah berasal dari al-ʼIrshad. Maka metodologi yang digunakan adalah dengan membandingkan pendapat Imam Uthman al-Salaliji dalam kitabnya dengan al-ʼIrshad serta kitab akidah ʼAshʻariyyah yang lain. Kitab ini menjadi sangat terkenal dan bermanfaat, sehingga telah disyarahkan oleh banyak ulama. Imam Uthman al-Salaliji telah membagi sifat Allah kepada tiga jenis yaitu nafsiyyah, maʻani dan maʻnawiyyah. Sifat nafsiyyah bagi Allah SWT menurut Imam Uthman al-Salaliji adalah qidam, qiyamuhu taʻala bi nafsihi, mukhalafah li al-hawadith, dan wahdaniyyah. Pembahagian Imam Uthman al-Salaliji dalam hal ini telah berbeza dengan majoriti ulama ʼAshʻariyyah yang menetapkan bahwa sifat-sifat ini adalah termasuk dalam sifat al-salbiyyah, sedangkan sifat nafsiyyah adalah sifat wujudnya Allah SWT. Sifat maʻani pula, Imam Uthman al-Salaliji menetapkannya dengan cara hanya menyebut sifat maʻnawiyyah kerana dengan menetapkan sifat maʻnawiyyah berarti menetapkan sifat maʻani. Sifat maʻnawiyyah menurut Imam Uthman al-Salaliji ada lapan yaitu ʻaliman, qadiran, muridan, hayyan, samiʻan, basiran, mutakalliman, dan mudrikan. Kitab ini mengunakan dalil-dalil akal dan mantiq, serta jarang sekali menggunakan dalil naqli, kecuali dalam beberapa hal.