الافتراض في التعليل النحوي ومكانته في رد دعوى التأثير الأرسطي = The assumption in the grammatical cause and its impact in refuting the claim of Aristotelian influence = Andaian dalam mengemukan hujah tatabahasa dan kesannya dalam menolak dakwaan pengaruh logik Aristotle dalam tatabahasa Arab - Hamawiya, Adham; Altabaa, Homam (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2019)
تشترك منهجيَّتا التَّفكير الإسلاميَّة واليونانيَّة في تحرِّيهما اليقين، وتفترقان في كيفية الوصول إليه، ففي حين تُسلم الثَّانية بوجود معارفَ عقليَّةٍ مُستقِلَّةٍ عن الواقع، وتتَّخذها وسيلةً لِمَا تبغيه من يقينٍ؛ لا تُسلِّم الأُولى بِمِثْلِ هذا، وتتَّخذ من التَّجربة وحدها وسيلةً تُقوِّي ما ترومه من اليقين، فاليقينيَّة اليونانيَّة مُطلَقةٌ على شَرْطِها، واليقينيَّة الإسلاميَّة مُفترَضةٌ، ويفيد الباحث من هذه التفرقة في ردَّ دعوى التَّأثير المنطقيِّ في النَّحو العربيِّ؛ من خلال منهجٍ استقرائيٍّ نقديٍّ يرصد عمليَّة الافتراض الَّتي استلزمتها العربيَّة نفسُها، فلازمت الدَّرسَ النَّحويَّ، وأعانت النَّحويِّين في مبحث التَّعليل؛ لِيَضِحَ أنَّهم لم يشغلهم صِدْقُ العلَّة بقَدْرِ ما شَغَلَهُم تعميم الحُكم واطِّراده، فكانت عللُهم كلُّها مُفترَضةً، ممَّا يترتَّب عليه فَرْقُ بينِ النَّحو والمنطق، فأرسطو يرى في العلَّة قانوناً عقليّاً مُستقِلاًّ عن الواقع - لذا كانت ضرورةً وغايةً - يُبتدأ منه إثباتُ يقينيَّة الأحكام الَّتي يبغي تصحيحها وتعميمها، أمَّا النَّحويُّون فيبتدئون من الحُكم النَّحويِّ المُعمَّمِ المُطَّرِدِ البحثَ عن علَّته الأليق به - وليست ضرورةً أو غايةً - من خلال اختبار العربية نفسها، وهكذا؛ كان الافتراض يُمثِّل فَهْماً خاصّاً بمبدأ العلَّة في الفكر الإسلاميِّ بعامة. *********************************************************** The Islamic and Greek thoughts shared the same method in validating certainty, but both have different approached in arriving at it. While the latter acknowledges the existence of mental knowledge independent from the reality and depends on it as a method to validate certainty, the former does not accept that but instead resort to experiment alone as a method to strengthen certainty. Greek certainty is absolute in its conditions, while the Islamic certainty is hypothetical. The researcher takes this difference as an argument against the claim that Arabic grammar is influenced by Greek logic. By deductively and critically examining this issue in the process of hypothesizing that is inherent in Arabic. The study concludes with the following: the objective of grammatical justification is to preserve the cohesion of the language system and to regulate its totality through its clarifying function as an agent and purpose that would protect it from any disrupting cause; of which is the raison d’etre of Arabic grammar, in particular, the Quranic grammar. The grammarians began with syntactical general rulings in finding their suitable justification by experimenting with Arabic itself; and the Greek certainty (Aristotelian) is absolute in its condition while the Islamic certainty is hypothetical and this is the method used by the Arabic grammarians to construct the Arabic grammar that was based on linguistic rationalization through the hypothesis that represents specific understanding of reason in Islamic thought. ******************************************************** Pemikiran Yunani dan Islam berkongsi metode yang serupa dalam mengesahkan sesutau kepastian tetapi setiap satunya mempunyai pendekatan yang berbeza untuk merumuskannya. Pemikiran Yunani memperakui wujudnya pengetahuan mental yang berlainan dengan daripada reality dan bergantung kepadanya sebagai satu methode untuk mengesahkan kepastian, pemikiran Islam tidak menerima cara tersebut tetapi menggunakan semata-mata ujikaji sebagai cara untuk menguatkan sesuatu kepastian. Kaedah pengesahan Yunani adalah mutlak dalam syarat-syaratnya sedangkan kaedah Islam adalah lebih bersifat andaian. Pengkaji melihat perbezaan ini sebagai hujah untuk menolak dakwaan bahawa tatabahasa Arab terpengaruh dengan logic Yunani. Dengan menganalisa secara deduktif isu dalam proses pengandaian yang telah lama terangkum dalam pemikiran tatabahsa Arab. Kajian ini merumuskan perkara-perkara berikut: objektif untuk penghujahan tatabahasa ialah untuk memelihara kesinambungan sistem bahasa yang akan juga memeliharanya daripada perkara-perkara yang akan merosakkannya; sebab wujudnya tatabahasa Arab ini ialah Al-Quran itu sendiri. Para pakar tatabahasa memulakan dengan hukum-hukum umum tatabahasa dalam mencari sebab-sebab yang sesuai dengan menjadikan bahasa Arab itu sendiri sebagai kajian. Cara pengesahan Yunani yang diambil daripada Arsitotle adalah mutlak dalam syarat-syaratnya sedangkan dalam pemikiran Islam perkara itu adalah bersifat andaian. Inilah cara yang digunakan pakar tatabahasa Arab dalam membangunkan tatabahasa Arab itu sendiri yang berteerasan rasionalisasi tatabahasa melalui andaian yang merupakan satu bentuk pemahaman tentang sebab dalam pemikiran Islam.