Rancangan tempatan daerah Kuala Muda,Kedah 2035 (penggantian) Jilid 1-Penyataan bertulis dan peta cadangan - Asmawi, M. Zainora (PlanMalaysia, 2019)
Rancangan tempatan daerah Kuala Muda disediakan mengikut ketetapan undang-undang Perancangan Bandar dan Desa 1976 (Akta 172) yang meliputi berbagai sektor. Alam sekitar merupaka salah satu sektor penting yang bertujuan memeliharan kesejahteraan persekitaran supaya selari dengan pembangunan fizikal, ekonomi dan sosial. Sektor ini meliputi kajian kualiti udara, air, bunyi dan kawasan sensitif alam sekitar.