Pengundi belia, penggunaan media & politik - Idid, Syed Arabi; Wakichan, Azrul Hisyam; Wakichan, Hartini; Ahmad, Nur Hafizah (Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia, Kementerian Belia dan Sukan, 2019)
Tanpa ragu lagi para belia adalah pemimpin untuk hari esok. Para belia penggerak sesebuah negara, akan memimpin dan merangkul masa depan dalam bidang ekonomi, dan sosio-politik negara. Kertas kerja ini akan mengkaji penggunaan media dalam kehidupan seharian belia di Malaysia selain memberi tumpuan kepada kepentingan politik mereka. Tiga kajian telah dijalankan semasa pilihan raya umum di Malaysia, yang pertama pada Mac 2008, yang kedua pada bulan Julai 2013 dan yang ketiga pada bulan Januari 2018. Responden untuk kajian ini adalah antara umur 21 hingga 35 tahun. Responden dipilih seluruh negara melalui persampelan kuota dengan wawancara bersemuka yang berlangsung antara 30 hingga 45 minit. Kajian melibatkan 668 responden pada tahun 2008, 559 responden pada tahun 2013 dan 1092 responden pada tahun 2018. Penemuan kajian mendapati bahawa dari tahun 2008 hingga 2018, tontonan televisyen dan membaca akhbar menurun berbanding penggunaan Internet yang meningkat daripada 9% 2008 kepada 46 % pada tahun 2018. Walaupun internet telah menjadi semakin popular di kalangan pengundi Malaysia namun pengundi masih meletakkan kepercayaan dalam media tradisional sebagai sumber maklumat. Ini dapat dilihat dalam hasil kajian tiga tahun di mana majoriti pengundi (lebih daripada 70%) menyatakan kepercayaan mereka di televisyen daripada di Internet. Tahap penggunaan media dan keyakinan dalam media juga mempengaruhi minat dalam politik.