Unsur tajam dan berangin dalam peribahasa Melayu: analisis semantik inkuisitif - Nopiah, Julaina; Jalaluddin, Nor Hashimah; Kasdan, Junaini (Penerbit UKM Press, 2018)
Masyarakat Melayu sememangnya terkenal dengan kelembutsn dan kehalusan dalam berbahasa. penyisipan bahasa kiasan dalam komunikasi orang Melayu menjadikan bahasa itu hidup dan lebih menarik untuk didengari dan dipelajari kerana bahasa menjadi wahana untuk membawa nilai Melayu merentasi waktu dari generasi ke generasi. Bab ini memperihalkan pengaruh makanan tajam dan berangin bagi perspektif Melayu dalam peribahasa Melayu menggunakan pendekatan semantik inkuisitif. Pengaruh mesej tersirat yang terdapat dalam peribahasa seterusnya dapat menunjukkan akal budi Melayu yang sangat tinggi nilainya.