Doa si kafir makbul? - Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (Kumpulan Utusan (M) Sdn. Bhd., 2019)
Y a Allah! Musnah– kanlah antara kami (Abu Jahal atau Muhammad SAW) pasukan paling jahat memutuskan hubungan keluarga dan membawa sesuatu (ajaran) yang tidak diketahui (kebenarannya)” (Sirah Ibn Hisyam). Angkuh sekali doa Abu Jahal di hadapan Kaabah sebelum berangkat ke medan perang Badar pada tahun kedua Hijrah. Yakin sungguh dengan dirinya dalam perang itu. Rupanya ini antara sebab awal mengapa mereka kalah teruk dalam perang walaupun secara angka tenteranya sangat berat sebelah.