ساري سكالا اوبة = Kitab perubatan Melayu sari segala ubat - ., Tabib Diraja Kesultanan Pontianak; Mohd Shafri, Mohd Affendi (Akademi Jawi Malaysia, 2019)
Kitāb Sari Segala Ubat adalah berdasarkan kepada manuskrip perubatan Melayu yang berjudul MSS B15 Kitāb Ubat-ubat dan ‘Azīmat yang tersimpan di British Library, United Kingdom. Adalah dipercayai manuskrip ini disalin dari naskhah Tama (atau Sama), iaitu ṭabīb diraja bagi Kesulṭānan Pontianak, pada 17 Mei 1813 dan merupakan antara terawwal yang masih wujūd kerana beraṣal pada akhīr abad ke-18 atau permulaan abad ke-19. Kitab ini mengandungi ‘amalan perubatan Ṭabib Diraja Kesulṭānan Pontianak, Kalimantan Barat di pulau Borneo yang dapat meluaskan lagi pandangan terhadap peng‘amalan sains dan teknologi dalam kalangan mashārakat Melayu Borneo pada zamān lampau.