قاموس الخليل: عربي - ملايوي: قاموس الخليل السياق الشامل (طبعة منقحة جديدة - حسب المنهج الهجائي) = Kamus Kontekstual Lengkap al-Khalil (Bahasa Arab – Bahasa Melayu) - Dollah, Nafi@Hanafi (Pustaka Haji Abdul Majid, 2019)
Kamus Kontekstual Lengkap al-Khalil edisi semakan kemaskini ini adalah hasil satu semakan, penelitian dan penyelidikan semula yang memakan masa bertahun-tahun. Ia berjaya menghimpunkan lebih kurang 100,000 entri dan sub entri termasuk 12,000 entri kata dasar Mujarrad yang lengkap dengan tasrif, entri kata Mazid berimbuhan penting yang lengkap dengan tasrif, istilah dan konteks ayat. Kami amat percaya bahawa usaha pengemaskinian kamus Arab-Melayu ini perlu diusahakan secara berterusan dan berpandukan metod kajian ilmiah dan sistematik yang ikhlas tanpa dihambat oleh kepentingan materialisma.Kami amat mempercayai bahawa kamus Arab-Melayu seperti ini berfungsi menghubungkan generasi pembaca kamus masa kini dengan al-Quranul-Karim, al-Hadis dan sumber-sumber bahasa Arab yang muktamad seperti syair, bidalan dan lain-lain. Oleh itu ia memaparkan ribuan teks al-Quran, al-Hadis, syair, prosa dan al-Asaliibul-Arabiah yang dimuatkan dalam halaman bersaiz besar yang mencecah lebih 800 muka surat dengan tiga kolum yang padat. Justeru itu kamus ini berada dalam satu kategori saiz dengan Mukjam rujukan ekabahasa ‘Arab-Arab’ kontemporari termasuklah al-Asasi dan al-Wasit, dengan ilustrasi bahasa Melayu yang terkini.