Bangunkan aplikasi MyDosa - Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (Kumpulan Utusan (M) Sdn. Bhd., 2019)
A DUHAI! Semalam sebelum tidur aku semak dalam aplikasi MyDosa, dosaku baru bernilai RM27, kenapa tiba-tiba pagi ini angkanya naik mendadak sampai RM720,000? Adakah kerana mesej panas berkaitan nilai kecil ‘hibah Tabung Umrah Negara’ yang aku kongsi dalam WhatsApp sebelum tidur malam tadi?” Kalaulah dosa manusia boleh ditukar digital dalam aplikasi telefon pintar, dialog di atas mungkin menjadi kenyataan. Pasti ramai pengguna media sosial yang miliki aplikasi penyemak dosa harian ini akan terkejut besar dengan peningkatan mendadak dosanya hanya dalam beberapa jam sahaja. Boleh jadi dosanya kerana sebar hadis palsu atau berita tidak benar. Boleh jadi juga kerana berkongsi aib orang atau boleh jadi dia berkongsi mesej sarat dosa kepada 20 kumpulan WhatsApp yang disertainya lalu dipanjangkan pula oleh seramai 250