Komunikasi dalam pengajaran dan pembelajaran pelajar-pelajar asing : kajian ke atas Pusat Bahasa UIAM - Kassim, Faridah (2009)

(untitled)
Kemahiran berkomunikasi memainkan peranan penting dalam pengajaran dan pembelajaran. Komunikasi yang baik akan menghasilkan hubungan mesra dengan pelbagai pihak terutama para pelajar . Beberapa cara diguna pakai bagi meningkatkan komunikasi dalam pengajaran dan pembelajaran . Kajian ini membincangkan teknik komunikasi dalam pengajaran dan pembelajaran terhadap pelajar-pelajar asing di Pusat Bahasa, Universiti Islam Antarabangsa , Malaysia. Antaranya ialah, cara penggunaan ayat, penggunaan nada, dan juga suasana audien. Hasil daripada kemahiran komunikasi yang berkesan, seseorang individu akan memperoleh keyakinan diri dalam pengajaran dan pembelajaran, walaupun pelajar berlainan agama, bangsa dan negara.