نماذج من مجددي الأزهر في العصر الحديث: الإمام محمد الغزالي والإمام محمد أبو زهرة = Reformers of al-Azhar in the modern era: Imam Muhammad al-Ghazali and Imam Muhammad Abu Zahrah - Saged, Ali Ali Gobaili; Saleh, Abdulmajid Obaid Hasan (Universiti Malaya, 2017)
تعتبر مدرسة الأزهر مصنع متجدد لرجالات الفكر والمعرفة، وذلك لما تميزت به من أخذ بناصية العلم والفكر، ومن تنوع ثقافي ومعرفي عريق. أسست مداميك هذه المدرسة على يدي ثلة من النبلاء، وبفعل التراكمات المعرفية والفكرية، أصبحت هذه المدرسة أصيلة ومعاصرة، مرتبطة بالعصر متصلة بالأصل، وطال اشعاعها العالم الإسلامي شرقا وغربا. كثيرة هي الأسماء التي برزت، وسطع نجمها، ويعتبر الشيخ محمد أبو زهرة والشيخ محمد الغزالي من رواد هذه المدرسة والفكر الحديث. تزامن ظهور هذين الامامين مع حملة شرسة على العقيدة والتوحيد، وغزو علماني ممنهج، وتلوث سياسي وفكري عفن، وكان لهما الدور في التصفية والتحلية، ومواجهة التيارات المنحرفة. يعتبر محمد أبو زهرة مجدد النصف الأول من هذا القرن، وقد تميز بالحضور المقاصدي والفكري والعمق في تناول القضايا المنهجية والعصرية. كما يعتبر الشيخ محمد الغزالي مكتبة متنقلة، قل أن تجد فنا وعلما الا وله فيه باع، وهو واجهة الإسلام في صد عدوان الغزو الفكري والصليبي والعلماني، وممن استطاعوا ان يبلوروا الفكر الإسلامي ويربطوه بالواقع المعاصر بمنهجية علمية رصينة. يعتبر هذان الإمامان رائدا الفكر المعاصر، ومنبع صافي في التجديد المستمر ، ومن الصعوبة الاستغناء عن تراثهم الفكري العريق الذي يربوا المائتين مؤلف. *********************************************************** Universiti al-Azhar merupakan institusi pemankin sosok pembaharu dan pemikir, ia menguasai ilmu dan pemikiran dari kepelbagaian budaya dan tradisi. Institusi ini ditubuhkan oleh sekumpulan ulama pemikir dan ilmuwan yang menjadikannya klasik dan moden sesuai dengan zaman sehingga menyebar Islam ke timur dan barat. Banyak tokoh-tokoh yang lahir dalam perkembangannya semisal Sheikh Mohammad Abu Zahra dan Sheikh Mohammad al-Ghazali daripada perintis institusi ini dan pemikiran moden. Kemunculan kedua-dua ulama ini pada masa kecelaruan akidah dan tauhid, pencerobohan manhaj, pencemaran politik sekular dan reput intelek. Mereka memainkan peranan dalam menyelesaikan dan menghadapi arus sesat. Mohammad Abu Zahra diktirafkan sebagai pemankin separuh pertama abad ini yang ditandai dengan pemikiran dan maqasid serta kedalaman intelek dalam menangani isu-isu moden. Begitupun Mohammad al-Ghazali dikenal sebagai perpustakaan bergerak, mengatakan bahawa kita mendapatkan ilmu tetapi ianya telah dijual, maka pembangunan asas Islam dapat menghalau pencerobohan pemikiran dari pengaruh Yahudi dan sekular. Beliau merupakan pemankin yang memadukan pemikiran Islam dengan manhaj moden dan saintifik. Kedua-dua ulama ini adalah pemankin pemikiran moden dan asas pembaharuan berterusan. Ia adalah sukar untuk mengetepikan warisan pemikiran mereka sebagai penulis beratus-ratus kitab.