Panduan proses pengauditan MS ISO 9001 di Institut Pendidikan Guru - R. Ratnam, R. Kalaivalli (Sasbadi Sdn. Bhd., 2017)
Buku Panduan Proses Pengauditan MS ISO 9001 di lnstitut Pendidikan Guru memfokuskan proses pengauditan Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) berdasarkan standard MS ISO 9001 di lnstitut Pendidikan Guru (IPG) dan lnstitut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM). Buku ini mengandungi tujuh bab yang menghuraikan MS ISO, standard MS ISO 9001 versi 2008, dan proses pengauditan secara sistematik dari awal hingga akhir. Buku ini juga memberikan panduan kepada juruaudit untuk menjalankan audit dalaman secara sistematik bagi menambah baik sistem pengurusan sesebuah organisasi. Selain itu, buku ini dapat membantu menyelesaikan kekangan dan masalah yang dihadapi oleh juruaudit dalaman yang kurang pemahaman tentang MS ISO, kurang pengalaman serta pengetahuan dalam proses pengauditan, dan kurang keyakinan diri semasa proses pengauditan. Buku ini turut memberikan panduan dan menerangkan langkah untuk mengatasi kelemahan juruaudit agar audit dalaman yang dilaksanakan membawa penambahbaikan dan peningkatan dalam SPK. Kumpulan sasar - Buku ini sesuai dijadikan rujukan oleh juruaudit dalaman MS ISO di lnstitut Pendidikan Guru (IPG) dan lnstitut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM); pemegang dan penggerak prosedur kualiti di IPG dan IPGM. Buku ini juga boleh menjadi panduan kepada guru-guru sekolah dan pegawai-pegawai dari organisasi yang melaksanakan SPK berdasarkan MS ISO 9001. Kekuatan buku - Kandungan buku ini amat membantu juruaduit dalaman MS ISO 9001 di IPG dan IPGM serta di sekolah; pemegang dan penggerak Prosedur Kualiti di IPG dan IPGM serta pihak pengurusan tertinggi organisasi yang melaksanakan SPK berdasarkan MS ISO 9001. Buku ini membantu meningkalkan kualiti pengurusan di IPG dan IPGM serta mana-mana organisasi yang terlibat.