Nilai-nilai murni daripada perspektif pelbagai agama dan masyarakat - Kamar, Badriyatun; Nazir, Faridah (Sasbadi Sdn. Bhd., 2017)
Buku Nilai-nilai Murni daripada Perspektif Pelbagai Agama dan Masyarakat ini memberikan penekanan kepada kaedah nilai-nilai murni yang terdapat dalam pelbagai agama boleh dihayati dan diamalkan untuk pembangunan masyarakat majmuk Malaysia. Kekuatan buku ini dipaparkan melalui perbincangan terperinci tentang konsep agama dan kepercayaan, nilai-nilai murni daripada perspektif pelbagai agama dan kepercayaan, amalan nilai-nilai murni dalam masyarakat Malaysia dan tiga elemen yang mencabar penghayatan amalan nilai murni. Buku ini mengandungi 4 bab, iaitu Pengenalan; Nilai-nilai Murni daripada perspektif pelbagai Agama dan Kepercayaan; Amalan Nilai-nilai Murni dalam Masyarakat Malaysia; dan Tiga (3) Elemen yang Mencabar Penghayatan Amalan Nilai Murni. Buku ini amat sesuai dijadikan rujukan oleh mahasiswa Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS); siswa guru Institut Pendidikan Guru (IPG); peserta Kursus Dalam Cuti (KDC); kumpulan pelajar Sekolah Agama Bukan Kerajaan (SABK) opsyen Bahasa Melayu; guru-guru sekolah rendah dan menengah; pegawai-pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD); dan negeri (JPN); serta semua warga pendidik. Selain itu, buku ini juga amat sesuai untuk pensyarah-pensyarah IPG, IPTA, dan IPTS yang mengajar kursus major serta elektif Pendidikan Moral sama ada pada peringkat diploma atau ijazah.