Keracunan bahan kimia di tempat awam: apa peranan anda? - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (The Malaysian Medical Gazette, 2019)
Baru-baru ini, negara kita digemparkan dengan insiden keracunan bahan kimia di daerah Pasir Gudang berpunca dari sikap tidak bertanggungjawab individu yang membuang sisa kimia ke dalam sungai berhampiran iaitu sungai Kim Kim. Ianya bukan sahaja mengakibatkan gejala keracunan kepada pelajar-pelajar sekolah berdekatan yang amat membimbangkan, namun melumpuhkan aktiviti pembelajaran dan mengganggu kegiatan seharian penduduk setempat. Pencemaran bahan kimia ini boleh merebak kepada penduduk tempatan melalui pencemaran udara, saliran air mahupun rantaian makanan.