Morfologi Bahasa Melayu - Nazir, Faridah (Sasbadi Sdn. Bhd., 2016)
Buku Morfologi Bahasa Melayu ialah kajian tentang struktur dalaman perkataan dan berperanan sebagai aspek penting dalam tatabahasa. Buku ini memfokuskan definisi yang paling tepat untuk morfologi, iaitu kajian pembentukan perkataan. Buku ini dipersembahkan secara terperinci tentang proses pembentukan kata Bahasa Melayu yang meliputi pembentukan kata nama, kata kerja, kata adjektif dan pembentukan kata baharu. Selain itu, jenis-jenis imbuhan dibanding dan dibezakan dengan jelas supaya mudah dilihat, Di samping itu, keempat-empat golongan kata, iaitu kata nama, kata kerja, kata adjektif dan kata tugas juga diklasifikasikan dengan jelas serta dicerakinkan beserta dengan contoh-contoh yang sesuai. Buku ini mengandungi lapan bab yang meliputi 15 topik yang terdapat dalam proforma mata pelajaran Morfologi Bahasa Melayu. Olahan buku ini dipersembahkan menerusi bahan grafik dalam bentuk jadual dan rajah yang memudahkan pembelajaran, seterusnya membantu mereka untuk memahami bidang kursus ini dengan lebih mendalam.