Chikungunya dan denggi : sama tapi tidak serupa? – Dr Shaiful Ehsan - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (The Malaysian Medical Gazette, 2019)
Baru-baru ini negara kita digemparkan dengan peningkatan mendadak kes Chikungunya iaitu sebanyak 39 kes telah dilaporkan. Dari jumlah ini, sehingga 23 kes telah dilaporkan di negeri Selangor. Namun, Chikungunya ternyata jarang diperkatakan. Adakah Chikungunya ini sama dengan demam denggi? Adakah ianya bahaya? Sebelum ini kita seringkali didedahkan berkenaan demam denggi berbanding dengan jangkitan kuman bawaan nyamuk yang lain. Oleh itu, ikuti penjelasan ringkas berikut berkenaan perbezaan dan persaaman Chikungunya dan denggi. ....