Pembangunan instrumen pengukuran amalan wasatiyyah dikalangan mahasiswa di Malaysia - Yaakub, Muhamadul Bakir; Othman, Khatijah; Nik Nazli, Nik Nadian Nisa (Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), 2018)
Kajian ini dijalankan untuk membincangkan proses bagaimana Instrumen Pengukuran Amalan Wasatiyyah (IPAW) dibangunkan dan diaplikasikan dikalangan mahasiswa Islam di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Malaysia. Ianya mengandungi empat dimensi: Skala Dimensi Fahaman (DF); Skala Dimensi Jati-diri (DJ); Skala Dimensi Kerohanian (DK) dan Skala Dimensi Pembelajaran (DP). Proses pembentukannya pula berdasarkan kepada dapatan kajian terdahulu, terutamanya yang berkaitan lansung dengan persoalan dasar sesuatu perlakuan, teras dan kategorinya. Ini adalah kerana pembangunan IPAW berpaksikan satu konsep yang bersifat universal dan komprehensif. Seramai 508 orang responden yang turut serta dalam kajian ini. Mereka adalah mewakili enam buah IPT Malaysia yang berada di lokasi Lembah Kelang. Dapatan kajian menunjukan terdapat hubungan yang positif antara amalan Wasatiyyah yang telah diukur dengan pencapaian akademik yang diperolehi oleh para peserta kajian.