Nikah Al-Khitbah: isu dan permasaalahannya menurut undang-undang - Sitiris, Miszairi; Mat Jubri@Shamsuddin, Mustafa (Penerbit USIM, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), 2018)
Sejak kebelakangan ini, amalan Nikah Al-Khitbah menjadi perbualan umum terutamanya di kalangan mahasiswa di peringkat universiti. Terlalu banyak pertanyaan yang sering diutarakan sehingga menyebabkan rasa terpanggil untuk mengkaji dengan lebih mendalam masalah tersebut. Kajian ini cuba merungkai pengertian serta asal usul istilah Nikah Al-Khitbah, ciri-ciri, hukum, serta sebab yang mendorong kepada pengamalan perkahwinan secara Nikah Al-Khitbah. Beberapa isu undang-undang yang timbul dari amalan Nikah Al-Khitbah turut diperhalusi. Di samping itu juga, kajian ini ada mengulas fatwa Jawatankuasa Majlis Fatwa Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang telah memutuskan bahawa perkahwinan lari meninggalkan wali lebih dua marhalah adalah sah mengikut mazhab Al-Syafie.