Pembangunan dan Pengislahan Masyarakat dalam Pendidikan Rabbani - Mamat, Arifin; Yusoff, Yaacob (Association of Malaysian Muslim Intellectual, 2018)
Pembangunan dan pengislahan masyarakat merupakan salah satu perkara penting dalam usaha merealisasikan matlamat pendidikan. Artikel ini membincangkan konsep-konsep atau amalan-amalan terbaik ‘pembangunan dan pengislahan masyarakat’ yang merupakan salah satu prinsip utama dalam Dasar Pendidikan Rabbani Kelantan (DPRK). Prinsip tersebut telah dibina secara kaedah kajian analisa dokumen dan dimantapkan melalui hasil beberapa siri perbincangan pakar. Hasil kajian mendapati terdapat enam (6) konsep utama dalam prinsip ‘pembangunan dan pengislahan masyarakat’ iaitu; pembangunan holistik dan seimbang, pengislahan secara berhikmah, kewajipan melaksanakan amar makruf nahi munkar, mempelajari Bahasa kaum tempatan, berkemahiran dalam penyelesaian masalah dan pengukuran berterusan secara saintifik. Setiap konsep tersebut adalah berkaitan antara satu sama lain untuk menterjemahkan prinsip pembangunan dan pengislahan masyarakat seterusnya merealisasikan Dasar Pendidikan Rabbani Kelantan.