Menyingkap isu-isu pemikiran semasa dalam ilmu usuluddin di Malaysia: cabaran dan pendirian - Mohd Amin, Wan Mohd Azam; Azman, Hilman Fikri (Pertubuhan Kearifan Islam Malaysia (OMIW), 2018)
Umat Islam secara umumnya sentiasa berhadapan dengan cabaran pemikiran semasa, dengan sebahagiannya berasal daripada intipati pemikiran silam yang dikitar semula dan dipakaikan dengan kostum baharu.Aliran-aliran pemikiran seperti pluralisme agama yang mempunyai jalur masing-masing mendakwa kebenaran wujud dalam semua agama lantas menjadi cabaran secara langsung kepada akidah Islam. Demikian juga dengan aliran feminisme, yang melontarkan cabaran dekonstruksi terhadap beberapa konsep asasi yang telah sekian lama diterima, seperti konsep akal, keluarga dan lainnya.Sebagaimana yang disebutkan di bahagian pendahuluan kertas ini, penulis akan menumpukan kepada isu-isu yang tidak melibatkan Sains tabi‘i. Beberapa kes yang berlaku di era pasca moden akan dibincangkan dengan mengambil kira juga kes-kes klasik dan moden yang dibincang semula di era ini. Isu klasik yang dibincang semula di era ini ialah seperti Shī‘ah dan permasalahannya di Malaysia. Isu-isu di era moden dan pasca moden yang akan dibincangkan sebagai cabaran masakini adalah seperti pluralisme agama dan juga feminisme.