Perundangan Islam bersesuaian dengan fitrah manusia - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
TERDAPAT umat Islam kurang yakin terhadap keistimewaan dan keindahan perundangan Islam dalam kehidupan manusia. Mereka beranggapan perundangan Islam menyulitkan kehidupan manusia sehingga terdapat di kalangan mereka memperkecilkan hukum-hakam Islam. Mereka sanggup bekerjasama dengan penganut bukan Islam untuk menentang syariah Islam yang dianggap sebagai keras dan kejam. Perkara begini berlaku disebabkan oleh kejahilan mereka menilai wahyu Allah dan peranan Rasulullah SAW.