Masjid dan penyebaran ilmu asas kekuatan umat Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Ilmu pengetahuan merupakan perkara paling penting dalam kehidupan manusia. Kelebihan Nabi Allah Adam AS berbanding makhluk lain ialah kerana kelebihan ilmu yang dimilikinya. Baginda telah diajar oleh Allah SWT tentang pelbagai ilmu. Ia menjadi kelebihan kepada baginda yang melayakkannya menjadi khalifah atau pemimpin di muka bumi.