Punca mat rempit 'mengganas' - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Kes muda mudi melibatkan diri dalam perlumbaan motosikal secara haram tanpa menghiraukan undang-undang lalu lintas serta mengganggu pengguna jalan raya perlu dilihat dalam perspektif psikologi remaja masa kini. Penulis telah melakukan kajian terhadap kumpulan ini dua tahun yang lalu. Penulis menemu bual 300 orang remaja terbabit serta menghadiri perhimpunan bulanan kumpulan tersebut di sebuah kawasan peranginan di utara tanah air. Perhimpunan tersebut dihadiri oleh 1,000 orang ahli yang mewakili beberapa kumpulan penunggang motosikal.