قرأة نقدية في رواية في حضرة العنقاء والخل الوفي = A critical reading of “fī hadhrati al-ʽAnqā’ wa al-Khill al-Wāfi” = Sorotan kritikal “fī hadhrati al-ʽAnqā’ wa al-Khill al-Wāfi” - Ahmad H.Osman, Rahmah; Abdul Rahman Mulla, Iman (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
هذه الدراسة قراءة نقدية في رواية في حضرة العنقاء والخل الوفي للكاتب الكويتي إسماعيل فهد إسماعيل، وهذا العمل الروائي يتناول قضية "البدون" في الكويت بكل أساها ومعاناة أصحابها، وتجري أحداث الرواية حول هذه الشخصية الرئيسة ويحمل اسم "منسي" الذي يجسد الألم والنسيان الذي اعترى أصحاب هذه القضية، فنسيهم الناس وتناسوا معاناتهم. تركز الدراسة على الجانب الأسلوبي في الرواية، فكان الاهتمام بأسلوب الكاتب ولغته واختياراته، وذلك في حدود الرواية واختيار أجزاء منها لعرضها ونقدها وتحليلها. من نتائج الدراسة أن الخطاب الروائي في الرواية خطاب موجّه ومبتكر وواع، وأن ثمة تداخل ا في صياغة الأزمنة بعضها ببعض على مدى فصول الرواية، ما جعل القارئ منتاجا لها بإعادة تنظيمها في تصوّره، وتزامنت الوقائع بشكل يفارق بين زمن السرد وزمن وقوع الحدث، وكان التوازي في تجزئ المادة الحكائية إلى أكثر من محور، بحيث تتعاصر زمانياا في وقوعها، وكذلك تنوع المنظور المكاني ما بين المكان المجازي والمكان الموضوعي، والمكان المفترض، والمكان ذو التجربة المعيشة، وكان للكاتب لغة خاصة به؛ تميّز بها من غيره، وظواهر أسلوبية اعتمدها في هذه الر واية وربما روايات أخرى له. ********************************************************* A critical study of the novel "In the presence of the phoenix and the honest friend" by the Kuwaiti author Isma'īl Fahad Ismail, the novel that deals with the issue of ‘the ones who do not own” or ‘bidūn’ in Arabic in Kuwait with all its forms and suffers. It is a term used for people who live without nationality or any papers that indicate their belonging to the country. The study focuses on the stylistic aspect of the novel. The interest is in the writer's style, language and choices was within the scope of the novel and the selection of parts of it for presentation, critique and analysis, focusing on key elements such as topic, voice of the narrator and central character. Among the conclusions of the study are: narrative discourse in the novel has obvious direction, creative and full of awareness. There is an overlapping in the expression of the different times found in the chapters of the novel; forcing the reader to have it reconstructed as he/she proceeds; the events were in such a timing that set them apart from the time of narrative, the different topics we divided in such a parallel manner that they were all contemporaneous. The difference of spatial perspective between figurative, objective, assumed and experience-related places. The writer has his own language that set him aside from the rest in particular the writing style that he disposes in this work and others. ******************************************************** Satu kajian kritikal novel bertajuk “Dalam kehadiran phoenix dan kawan yang ikhlas” oleh penulis Kuwait Ismā'īl Fahad Ismāʽīl yang menceritakan isu golongan yang tidak memiliki apa-apa di Kuwait atau dipanggil dalam bahasa Arabnya ‘bidūn’ dengan segala macam bentuk masalah dan penderitaan mereka. Mereka ini tidak memiliki kad pengenalan warga negara atau apa-apa yang menunjukkan mereka adalah penduduk Kuwait. Kajian ini menumpukan kepada aspek stail penulisan novel tersebut. Cara penulis, bahasa dan pilihan-pilihan beliau adalah dalam lingkungan novel tersebut pilihan bahagian-bahagian tertentunya, kritik dan analisa, tumpuan kepada unsur asas seperi topik, suara periwayat dan watak utama adalah tumpuan kajian ini. Antara dapatan kajian ini ialah: wacana naratif dalam novel tersebut mempunyai hala tuju yang jelas, kreatif dan penuh kesedaran. Terdapat pertindihan dalam pengungkapan masa yang pelbagai di dalam bahagian-bahagian novel; ini membuatkan pembaca terpaksa menyusunnya semula sedang dia meneruskan pembacaannya; kejadian-kejadian berlaku dalam masa yang berbeza dengan masa naratif; topik-topik berlainan dibahagikan dengan cara yang selari menyebabkannya kelihatan serentak. Perbezaan ruang perspektif di antara figurative, objektif, andaian dan tempat-tempat yang berkenaan dengan pengalaman. Penulis mempunyai bahasanya tersendiri yang membezakannya dengan penulis lain terutamanya stail penulisan yang digunakan beliau dalam novel ini dan lain-lainnya.