Dinamika pemikiran dan kefahaman Islam dalam isu-isu kontemporari - Abdul Rahman, Azhar (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
Buku ini ialah versi kedua setelah penambah baikan dari versi asal yang berjudul Dinamika Kefahaman dan Pemikiran Islam Semasa. Buku ini mengandungi kertas-kertas kajian terpilih yangb dibentangkan di Konferenen Antarabangsa Sains Sosial-Pemikiran dan Kefahaman Islam ISSCITU (2018) kali ketiga anjuran UiTM cawangan Perlis dengan kerjasama Pejabat Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Ia mengetengahkan idea dalam mempromosikan kesejahateraan Islam dan pengukuhan dimensi spiritual melalui keimanan dan amalan. Justeru buku ini memfokuskan kepada peranan institusi-institusi Islam dalam menyegarkan kembali pemikiran dan kefahaman Islam. Semoga buku ini menjadi platform kepada diskusi Muslim dalam isu-isu kontemporari, cabaran dan penyelesaiannya.