Pengajaran kemahiran Bahasa Melayu - Nazir, Faridah; Shamsudin, Faiziah (Sasbadi Sdn. Bhd., 2016)
Buku Pengajaran Kemahiran Bahasa Melayu memfokuskan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) untuk kemahiran bahasa, iaitu kemahiran mendengar dan bertutur, kemahiran membaca dan kemahiran menulis. Penerangan dan perincian tentang kaedah pengajaran bacaan, teknik kemahiran membaca KWLH, SQ3R, DRTA, QAR, teater pembaca, membaca kepada bacaan berpandu , lingkaran soalan dan bimbingan menjangka. Selain itu, buku ini turut menghuraikan prosedur penyediaan rancangan pengajaran menulis, penilaian kemahiran membaca, kemahiran menulis, pendekatan kemahiran menulis, kemahiran mengarang, dan prosedur pengajaran serta penyediaan bahan mengajar dan penilaian kemahiran membaca, kemahiran menulis , pendekatan kemahiran menulis, kemahiran mengarang dan prosedur pengajaran serta penyediaan bahan mengajar dan penilaian pengajaran kemahiran menulis. Perincian tentang aspek seni bahasa dan tatabahasa KSSR dan kemahiran mengarang, prosedur pengajaran dan penyediaan bahan bantu mengajar ejaan, imlak dan karangan turut disediakan. Dalam bab terakhir, penilaian pengajaran kemahiran menulis dihuraikan beserta contoh-contoh penulisan karangan.