Exploring ways to provide education in conflict zones: implementation and challenges - Badrasawi, Kamal J I; Osman Ahmed, Iman; Eid, Iyad M.Y. (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
Millions of children in conflict-affected countries are deprived of their fundamental rights to education. Using the qualitative exploratory research method, this study aims to explore ways of providing education to such children, and to identify the challenges facing their implementation. It also presents two short case studies conducted on Palestinian and Syrian refugees residing in Malaysia to explore their perceptions towards their education in their current situation and future orientation. The results show that despite the educational programmes initiated by various organizations, the affected community continue to face numerous political, financial, psychological, economic, administrative, or institutional challenges. The analysis of the interviews data revealed several categories and themes, among them related to the participants’ current situation, educational needs, roles of different members of the community involved, and the challenges. The study recommends increasing efforts to meet the educational demands of the huge number of children out of schools. ********************************************************** Jutaan kanak-kanak di negara-negara bergolak sedang dinafikan hak asasi mereka untuk mendapatkan pendidikan. Melalui keadah penyelidikan kualitatif eksploratori, kajian ini meninjau kaedah-kaedah untuk memberikan pendidikan kepada golongan kanak-kanak ini, dan untuk mengenal pasti cabaran-cabaran berkaitan pelaksanaannya. Kajian ini turut membentangkan dua kajian kes pendek yang telah dijalankan ke atas pelarian Palestin dan Syria yang kini menetap di Malaysia untuk meneroka persepsi mereka terhadap pendidikan dalam situasi semasa mereka serta pandangan masa hadapan. Hasil dapatan menunjukkan bahawa walaupun program-program pendidikan telah diwujudkan oleh banyak pihak, golongan pelarian berterusan mengalami cabaran-cabaran dari segi politik, kewangan, psikologi, ekonomi, pentadbiran, serta perubahan institusi. Analisis ke atas temu bual menunjukkan kategori-kategori dan tema-tema, antaranya berkaitan pengalaman partisipan mengenai keadaan semasa, keperluan-keperluan pendidikann, peranan pelbagai anggota komuniti yamg terlibat, serta cabaran-cabaran. Kajian ini mencadangkan supaya usaha-usaha dapat ditingkatkan untuk memenuhi keperluan pendidikan kanak-kanak keciciran yang bilangannya amat ramai.