Pengantar linguistik Bahasa Melayu - Nazir, Faridah (Sasbadi Sdn. Bhd., 2015)
Linguistik merupakan suatu kajian bahasa. Oleh yang demikian, pengetahuan tentang ilmu linguistk adalah berkaitan dengan ciri-ciri kajian bahasa, sifat bahasa, refleksi pemikiran tokoh linguistik dan sejarah perkembangan ilmu linguistik; faktor luaran atau paralinguistik; variasi bahasa, peraturan paradigmatik, stilistik dan bahasa saintifik yang kesemuanya terangkum dalam 15 bab Pengantar Linguistk Bahasa Melayu ini. Buku ini amat sesuai dijadkan sebagai rujukan oleh mahasiswa Institut Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS); siswa guru Institut Pendidikan Guru (IPG); peserta kursus dalam cuti (KDG);kumpulan pelajar Sekolah Agama bukan Kerajaan (SABK) opsyen Bahasa Melayu; guru-guru sekolah rendah dan menengah ; pegawai-pagawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD); dan Pejabat Pendidikan NEgeri (JPN); seta semua warga penddik. Selain itu buku ini juga amat sesuai untuk pensyarah-pensyarah IPG,IPTA dan IPTS yang mengajar kursus major dan elektif Bahasa Melayu sama ada pada peringkat diploma atau ijazah.