Economic impact assessment (EIA) - Khalid, Haniza (2018)
Analisis kesan ekonomi (EIA) menyediakan satu kaedah kuantitatif untuk menganggarkan manfaat ekonomi yang membawa projek atau industri tertentu ke ekonomi dan komuniti sekitar di mana projek tertentu dijalankan. Menggunakan maklumat dari jadual INPUT-OUTPUT untuk mengira kesan gandaan sesebuah projek ke atas ekonomi.