Elemen kerelaan dan penetapan had umur remaja perempuan dalam undang-undang rogol statutori di Malaysia: analisis dari perspektif Syariah = Consent issue and determination of a girl`s age in Malaysian statutory rape law: an analysis from Syariah perspective - Abdullah, Nur Aina; Haneef, Sayed Sikandar Shah (2018)
Rogol statutori di bawah seksyen 375 (g) Kanun Keseksaan Malaysia adalah merujuk kepada persetubuhan seorang lelaki dengan seorang perempuan di bawah umur 16 tahun sama ada dengan kerelaan perempuan tersebut ataupun tanpa kerelaannya. Ia juga dikenali sebagai rogol bawah umur yang mana elemen kerelaan perempuan tersebut dianggap tidak penting di sisi undangundang. Walau bagaimanapun, berdasarkan statistik dan laporan yang diperoleh dari pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM), majoriti besar daripada kes rogol statutori ini adalah merupakan kes persetubuhan suka sama suka yang dilakukan secara sukarela antara pasangan remaja, kononnya atas dasar cinta. Malah, menurut laporan, had umur remaja perempuan yang terlibat dalam aktiviti seks sukarela ini adalah sekitar 13 hingga 15 tahun yang majoriti besarnya terdiri daripada mereka yang beragama Islam. Oleh yang demikian, ia menimbulkan seribu satu persoalan yang perlu difikirkan dari sudut Syariah. Kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji konsep kerelaan dan had umur remaja perempuan yang terkandung dalam undang-undang rogol statutori dari sudut perspektif Syariah. Pendekatan kualitatif dengan reka bentuk kajian analisis kandungan digunakan sebagai metodologi kajian ini. Data sekunder iaitu peruntukan undang-undang dan kitab klasik serta kontemporari Fiqh telah digunakan dalam pengumpulan data kajian. Ia juga disokong oleh data statistik yang didapati secara langsung daripada temu ramah dengan pegawai PDRM. Data dianalisis secara tematik dan dibantu oleh perisian Atlas.ti sebagai alat pemudah cara. Hasil kajian menunjukkan bahawa elemen kerelaan dan had umur remaja perempuan dalam undang-undang rogol statutori di Malaysia adalah kurang relevan lagi dengan perkembangan zaman pada masa kini, malah kurang menepati prinsip Syariah. Oleh itu, cadangan diusulkan untuk mengharmonikan undang-undang rogol statutori ini dengan prinsip Syariah demi kesejahteraan dan memelihara maruah wanita serta menjaga keturunan (hifz al-nasl).