Sintaksis Bahasa Melayu - Nazir, Faridah (Sasbadi Sdn. Bhd, 2016)
Buku Sintaksis Bahasa Melayu ini menghuraikan susunan konstituen frasa nama, frasa kerja, frasa adjektif, frasa sen di nama, dan ayat dalam bahasa Melayu termasuklah frasa, klausa ayat dasar, ayat tunggal, ayat majmuk, dan proses penerbitan ayat. llmu sintaksis amat penting dan bermanfaat untuk dikuasai' oleh guru-guru, khususnya yang mengajar Bahasa Melayu urituk mengesan sebarang kesilapan dalam penggunaan frasa, klausa, dan ayat yang digunakan ketika pengajaran dan pembelajaran. Buku ini mengandungi 9 bab yang meliputi 15 topik yang terdapat dalam proforma mata pelajaran Sintaksis Bahasa Melayu, iaitu bidang kajian sintaksis, frasa nama dan susunan konstituen frasa nama bahasa Melayu, frasa kerja bahasa Melayu, frasa adjektif bahasa Melayu, frasa sendi nama bahasa Melayu, ayat bahasa Melayu, ayat tunggal bahasa Melayu, ayat majmuk bahasa Melayu, dan proses penerbitan bahasa Melayu dari segi transformasi generatif.