Aplikasi Pedagogi Hikmah bagi Pengajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris Abad ke-21 = The application of the Hikmah (wisdom) pedagogy in the teaching of Malay and English language in the 21st Century - Hashim, Rosnani; Wan Yusoff, Wan Mazwati; Hussien, Suhailah; Khalid, Madihah; Kamalludeen, Rosemaliza (Faculty of Education, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kemahiran insaniah yang meliputi kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT), kemahiran kolaboratif dan komunikatif merupakan kemahiran yang penting dalam kehidupan abad ke-21. Dalam konteks Malaysia, bahasa Inggeris adalah penting sebagai bahasa perhubungan, perdagangan antarabangsa dan ilmu, sementara bahasa Malaysia sangat penting sebagai bahasa kebangsaan dan jati diri bangsa. Kajian ini menyelidik sama ada Pedagogi Hikmah (PH) yang mengutamakan metode inkuiri bersama-sama dalam satu komuniti, mampu meningkatkan pencapaian bahasa dan kemahiran kognitif para pelajar. Sampel kajian terdiri daripada 3 buah kelas Bahasa Malaysia dan 2 buah kelas Bahasa Inggeris yang mewakili sekolah rendah, menengah rendah dan menengah atas di Gombak. Metodologi yang digunakan ialah rekabentuk bercampur. Rekabentuk kuantitatif menggunakan kaedah eksperimen kuasi pra-pasca bagi menentukan keberkesanan intervensi PH dengan menggunakan skor peperiksaan sebagai variabel bebas. Bagi menyelidik kemajuan 5K (kemahiran kognitif berfikir kritis, kreatif dan keprihatinan, dan kemahiran komunikatif dan kolaboratif), senarai semak perlakuan kognitif IAPC telah digunakan. Rekabentuk kualitatif menggunakan Perbincangan Kumpulan Fokus (PKF). Hasil kajian kuantitatif menunjukkan bahawa Pedagogi Hikmah berjaya meningkatkan pencapaian dalam mata pelajaran bahasa dan juga menambahbaik kemahiran 5K. Analisis kualitatif mendapati bahawa pelajar mempunyai sikap yang positif terhadap Pedagogi Hikmah. ***************************************************** Soft skills that include higher order thinking (HOTS), collaborative and communicative skills are essential skills in the 21st century. In the Malaysian context, English is important as the language of communication, international trade, and knowledge; while Bahasa Malaysia is the national language and important for fostering the Malaysian identity. This study aims to determine whether the Hikmah (Wisdom) Pedagogy which employs the inquiry method in a community, can enhance students’ achievement in both languages and cognitive skills. The sample of the study consisted of 3 Malay and 2 English language classes representing primary, lower and upper secondary school levels in Gombak. Mixed method research design was employed. The quantitative method employed was quasi-experimental pre-post test to determine the effectiveness of the intervention with examination scores as the independent variable. To investigate the progress of the 5Cs (critical, creative, caring thinking, communication and collaborative skills), the IAPC cognitive behavior checklist was used. The qualitative design employed was focus group discussion. The results of the quantitative analyses show that the Hikmah Pedagogy succeeded in improving students’ achievement in both languages and their 5Cs skills. The qualitative analyses found that the students had a positive attitude toward the Hikmah Pedagogy for the 5Cs.