Tokoh-tokoh agama dalam politik perlu fahami amanah Allah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Masyarakat Islam negara ini kini lebih mengutamakan perjuangan politik sehingga mengabaikan kegiatan yang boleh memantapkan pemikiran dan jiwa remaja. Hala tuju perjuangan politik semakin hari kian kabur. Tokoh-tokoh agama yang terlibat dalam kegiatan politik diharapkan dapat membimbing remaja ke arah kerohanian. Pucuk pimpinan negara memilih mereka menerajui hal-ehwal keagamaan kerana mereka percaya bahawa golongan ini mampu untuk memulih dan memperbaiki jiwa remaja dan masyarakat.