Sedekad penerbitan buku ilmiah dalam Bahasa Melayu di Universiti Islam Sultan Sharif Ali, Negara Brunei Darussalam 2007-2017 - Hashim, Roosfa (Fatoni Universiti, Thailand, 2018)
Kajian ini bertujuan meneliti buku-buku ilmiah dalam bahasa Melayu yang telah diterbitkan oleh Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Negara Brunei Darussalam dalam tempoh sedekad penubuhan universiti itu antara 2007-2017. Kaedah yang digunakan ialah melalui pencarian dalam katalog perpustakaan khususnya menggunakan katalog capaian terbuka dalam talian (OPAC -Online Public Access Catalogue) bagi mengesan judul buku yang telah diterbitkan menggunakan imprin UNISSA. Pengesanan juga dilakukan dengan menghubungi Penerbit UNISSA, fakulti dan jabatan bagi mengesan terbitan universiti tersebut. Daripada judul-judul yang dikesan dapatlah dikenal pasti subjek atau bidang ilmu buku yang sedang berkembang di UNISSA dan jumlah judul mengikut disiplin ilmu. Hasil kajian ini membentangkan trend penerbitan yang sedang berlaku di UNISSA dari segi perkembangan pelbagai bidang ilmu peringkat tinggi dalam bahasa Melayu di Universiti Islam itu. Sesungguhnya UNISSA adalah sebuah universiti Islam yang agak muda dari segi usia penubuhannya, namun perkembangan dan penyuburan khazanah ilmu yang sedang berlaku di UNISSA nampaknya agak cergas dan telah menerobos ke dalam pelbagai bidang ilmu di luar bidang pengajian Islam. Pada masa yang sama, kajian ini menyimpulkan bahawa UNISSA dan para sarjananya mempunyai iltizam yang tinggi dalam memastikan bahasa Melayu digunakan dengan serius dalam pengajian ilmu peringkat tinggi di universiti.