النصوص القرائية ودروس قواعد اللغة العربية في الكتب المقررة في الشهادة الثانوية الماليزية: دراسة استطلاعية = Reading texts and Arabic grammatical lessons in the textbooks of Malaysian secondary certificate: survey study = Membaca teks dan mata pelajaran tatabahasa Arab di dalam buku teks sekolah aliran kerajaan Malaysia: kajian kaji selidik - Ismail, Yasir; Salleh, Radziah (Department of Arabic and Linguistic Studies, KIRKHS, International Islamic University Malaysia, 2018)
يسعى هذا البحث إلى دراسة نصوص القراءة وقواعد اللغة العربية في الكتاب المقرر بالسنة الرابعة والخامسة الثانوية بالمدارس الحكومية، للتعرّف على مدى استساغتها لدى الطلبة الذين يدرسون الكتاب سنة 2017م. وقد تمّ جمع البيانات من 180 طالباً وطالبةً يدرسون في 18 مدرسة، أي الـمُـعدّل 10 من الطلبة لكل مدرسة، وقد تبيّن من الاستبيان أن النسبة المئوية العالية من استجوابـهم تؤكد بأن النصوص القرائية تحتوي على الكثير من المفردات الصّعبة، ولا يمكن فهمها إلا بمساعدة الأستاذ من خلال ترجمته لتلك المفردات إلى الملايوية، أمّا بالنسبة للقواعد العربية فالنسبة المئوية العالية من استجوابهم تؤكّد بأن دروس قواعد اللغة العربية لم تكن مترابطة، وينقصها الأمثلة التوضيحية والتدريبات التطبيقية كما لم تُستغلّ الجمل والشواهد من النصوص القرائية في شرح القواعد المدروسة. ******************************************************* This study undertakes the reading materials and Arabic grammar in the text book of the fourth and fifth years of the Malaysian secondary public school in order to identify its compatibility among the students who use it in 2017. 180 students who participated in the study came from 18 schools; an average of 10 students from each school. The significantly high percentage of their responses verifies that reading materials in the book contains significant number of difficult vocabularies that can be understood after their translation by the respective teachers. As for the lessons on grammar, it was concluded through the significant percentage of the responses that they do not appear to be interrelated, they lack relevant examples and practical exercises in addition to the fact that the Quranic verses were also not being put into use to explain the taught grammatical rules. ********************************************************* Kajian ini menumpukan kepada bahan-bahan bacaan dan tatabahasa Arab di dalam buku-buku teks tingkatan empat dan lima sekolah aliran kerajaan Malaysia untuk mengenalpasti kesesuaiannya dalam kalangan pelajar-pelajar yang menggunakannya pada tahun 2017. 180 pelajar yang telah menyertai kajian ini terdiri daripada 18 sekolah; oleh itu purata setiap sekolah ialah ia diwakili 10 murid. Peratusan yang tinggi jawapan soal selidik para pelajar mengesahkan yang bahan bacaan di dalam buku itu mengandungi perkataan susah dengan jumlah yang tiggi yang hanya boleh difahami selepas daripada diterjemahkan oleh guru. Topik-topik berkenaan tatabahasa pula, melalui peratusan jawaban yang tinggi dalam soal selidik, nampak tidak saling berhubungan, ia juga kekurangan contoh-contoh yang sesuai serta latihan. Tambahan pula, ayat-ayat Al-Quran juga tidak dijadikan contoh untuk menjelaskan lagi topik-topik tatabahasa yang diajar tersebut.