الدين في عيون الصينيين المعاصرين وضرورة دعوتهم إلى الإسلام = Islam in the view of contemporary Chinese and the need to invite them to Islam = Agama dari pandangan golongan Cina kontemporari dan keperluan untuk menyeru mereka kepada Islam - Ma Zhengbin, Yunus Abdullah (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2019)
China is the world's most populous country with a population of 1.3 billion, representing a quarter of the world's population. This country, after political openness and economic reformation, has become a global force that invades the whole world with its diverse products, which has made the whole world admired and appreciated China. With this tremendous progress on the material side, the spiritual vacuum has become a major problem for the political leaders and thinkers of China. This spiritual vacuum, with the means to satisfy physical desires, has led to the spread of moral corruption at all levels, despite the predominant Confucius thought of Chinese culture in general. Hence, this research attempts to explore the position of contemporary Chinese people of religion in general, and Islam in particular, aiming to identify how to connect the light of Islam to their hearts. The research consists of an introduction, four questions, and a conclusion with recommendations. The researcher relied on the descriptive and extrapolation method based on observation and experiment. He also adopted the study of the subject on the analytical and critical method of explaining the need to invite the Chinese to Islam as the only savior of misguidance, corruption and destruction. One of the most important findings of the researcher is to prove the failure of the principles of Communism in guiding human behavior, developing values, and confirming the greatness of faith in Allah and the Last Day in the integrity of man, improving man’s image and achieving lasting happiness. ******************************************************** China merupakan negara terbesar di dunia dari segi bilangan penduduk dengan bilangannya mencapai 1.3 billion orang, yang mewakili satu perempat daripada penduduk di dunia. Selepas keterbukaan politik dan reformasi ekonomi di negara ini, China telah menyerang seluruh dunia melalui kuasa global dengan mempelbagaikan produknya, yang membuat seluruh dunia melihatnya dengan rasa kagum dan penghargaan. Dengan kemajuan yang besar dalam segi fizikal tetapi kekosongan rohani ini, ia telah menjadi satu masalah besar bagi cendekiawan dan pemimpin politik China. Kekosongan rohani, yang diisi dengan memuaskan keinginan fizikal, telah membawa kerosakan moral di semua peringkat di masyarakat China, walaupun rakyat China secara umumnya mengamalkan budaya pemikiran Konfusius. Oleh itu, kajian ini cuba untuk mengkaji sikap golongan kontemporari Cina terharap agama secara umum, terutamanya agama Islam, untuk mengetahui bagaimana untuk menyampaikan cahaya Islam ke dalam hati mereka. Kajian ini terdiri daripada pengenalan, empat soalan utama, dan kesimpulan dengan cadangan. Penyelidik menggunakan kaedah deskriptif dan penerokaan untuk mengumpul maklumat mengenai pemerhatian yang berdasarkan kaedah induktif dan pengalaman. Penyelidik juga menggunakan kaedah analitikal dan kritikal kepada subjek tersebut, dan menjelaskan kenyataan mengenai keperluan untuk berdakwah kepada orang Cina mengenai Islam sebagai satu-satunya penyelamat daripada penipuan, rasuah, dan kemusnahan. Salah satu penemuan utama penyelidik telah membuktikan kegagalan prinsip Komunis dalam membimbing tingkah laku manusia, perkembangan nilai-nilai murni, mengesahkan kehebatan iman kepada Allah dan Hari Kiamat, meningkatkan integriti manusia, meningkatkan penampilan manusia, dan mencapai kebahagiaan yang kekal.