دور القلب في العملية التفكيرية من المنظور الإسلامي: دراسة وصفية تحليلية = The role of the heart in the thinking process: an analytical study = Peranan akal dalam proses pemikiran daripada perspektif Islam: suatu kajian analisis dan diskriptif - Badi, Jamal Ahmed Bashier; Mohamed Shousha, Hossam Moussa (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
مع قرار الجامعة الإسلامية العالمية بماليزيا بأن تكون مادة التفكير الإبداعي متطلبا جامعيا بحلول العام الجامعي ٢٠١٨/٢٠١٩م، تصبح الحاجة ملحة للقيام بدراسات بحثية حول موضوع "التفكير وقضاياه ومفاهيمه" من منظور إسلامي. ومع تقدم العلوم والمعارف ظهرت بعض الدراسات المعاصرة التي تبيًن جوانب مهمة لدور القلب في العملية التفكيرية . ويهدف البحث لإبراز معالم دور القلب في العملية التفكيرية في ضوء نصوص القرآن الكريم واستقراء بعض أقوال العلماء الواردة في دلالاتها لتجلية معانيها. ********************************************************** With the decision of the International Islamic University Malaysia to offer Creative Thinking subject to all its students as a university requirement (UNGS) starting semester I of the new academic year 2018/2019, it becomes vital to have more research work on thinking its concepts and issues from an Islamic perspective. With knowledge advancement, a number of studies showed the importance of the role of the heart in thinking process. The paper aims at exploring different aspects of heart’s role in cognition in the light of the Quranic verses’ texts and its scholarly interpretations, implications and connotations. ********************************************************* Melihat kepada sistem yang telah digariskan oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia iaitu dengan meletakkan subjek “Pemikiran yang Kritis” sebagai salah satu subjek tuntutan bagi semua pelajar universiti bermula secara rasminya iaitu pada tahun pengajian sesi 2018/2019, menjadikan keperluan ini suatu yang menarik untuk melaksanakan kajian seputar topik yang bertajuk “ Pemikiran, Isu Permasalahan serta Kefahamannya” daripada perspektif Islam.Dengan kemajuan ilmu dan pengetahuan pada hari ini, beberapa kajian moden telah terhasil, menjelaskan tentang aspek-aspek penting bagi fungsi dan peranan hati dalam proses pemikiran2. Objektif kajian ini adalah untuk menzahirkan indikator terhadap peranan hati di dalam proses pemikiran berdasarkan skop nas-nas al-Quran, penelitian daripada beberapa ulama yang ada menyebut tentang “Dalalah” iaitu pengertian atau penunjuk bagi menjelaskan maknanya.