توظيف تقنية الواقع المعزز في تعلّم اللغة العربية = Employing reality as an enforcing technic in learning Arabic = Memanfaatkan unsur realiti sebagai satu teknik dalam pembelajaran Bahasa Arab - Md Ghalib, Mohd. Feham; Nurdin, Fitri Nurul Ain (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
هدفت هذه الدراسة إلى معرفة كيفية توظيف تقنية الواقع المعزّز(Augmented Reality) في تعلم اللغة العربية وموضوعات اللغة العربية ومهاراتها التي يمكن أن يتعلمها الطلبة باستخدام التقنية. تأتي أهمية هذه الدراسة من عدة أمور من أهمها: أنها تقدم دراسات سابقة طبقت هذه التقنية لتعلم اللغة، كما تأتي أهميتها من أنها تعطي التفاصيل عن كيفية توظيف تقنية الواقع المعزّز في تعلم اللغة العربية، مع بيان قائمة موضوعات اللغة العربية ومهاراتها التي يمكن أن يتعلمها الطلبة باستخدام التقنية. وقد اتبعت الدراسة لتحقيق أهدافها المنهج الوصفي عن طريق مراجعة المستندات والوثائق العلميّة المطبوعة بالجامعة، بالإضافة إلى الاستفادة من الأبحاث والكتب والمجلات العلميّة، كما اتبعت المنهج التطويري؛ حيث قام الباحثان بتصميم الوحدة وفق نموذج التصميم العالمي (ADDIE Model). وقد توصل هذا البحث في نهاية الدراسة إلى نتائج عديدة، ومن أهمها: إبراز دور تقنية الواقع المعزز وأهمية توظيفها في تعلم اللغة العربية، استخلاص قائمة الموضوعات اللغوية ومهاراتها تصلح تعلمها بواسطة تقنية الواقع المعزز، بناء وحدة دراسية باللغة العربية تحتوى على عناصر الواقع المعزّز ضمن أنشطتها التعليمية. ******************************************************** The study aims to identify the means to employ reality as an enforcing technic in Arabic learning, it topics and skills that are possible to be learned. The study is significant in a few aspects, among which are: it shows the previous studies which had employed the technique previously. It gives the details on how to employ the technique in learning Arabic. It also explains the possible topics on Arabic language and the related skills that can be learned through the technique. The study follows the descriptive method by referring to the relevant documents and books available at the university in addition to the studies and journal articles. It also follows the developmental method by designing a universal model. It concludes with several observations: the techniques that enforces reality in Arabic learning had positively impacted the students and it can also make up the lack of resources in teaching Arabic and lessen the burdens of teachers. This is due to its features that rely on videos, recorded voice and 3 D objects and accompanying explanations. ******************************************************** Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti cara-cara untuk menggunakan unsur realiti sebagai satu teknik pengukuhan dalam pembelajaran Bahasa Arab yang merangkumi topik-topik serta kemahiran-kemahiran yang berkenaan yang boleh dipelajari. Kajian ini adalah penting dalam beberapa aspek di antaranya ialah: ia menunjukkan kajian-kajian yang lepas yang telahpun menggunakan teknik ini sebelum ini. Ia memberikan perincian tentang cara penggunaan teknik tersebut dalam pembelajaran bahasa Arab. Ia juga menerangkan tentang topik-topik yang mungkin untuk Bahasa Arab dan kemahiran-kemahiran tersebut yang boleh dipelajari melalui teknik tersebut. Kajian ini dilaksana mengikut pendekatan deskripsi dengan merujuk kepada dokumen yang berkenaan dan buku-buku yang ada di universiti di samping jurnal dan artikel yang berkenaan. Ia juga mengikut metod berkembang dengan mereka bentuk satu model yang universal. Kajian ini merumuskan beberapa pemerhatian: teknik-teknik yang memperkukuhkan realiti dalam pembelajaran Bahasa Arab telah dengan cara yang positif memberi kesan kepada para pelajar dan ia juga boleh mengganti kekurangan sumber-sumber dalam pengajaran Bahasa Arab dan mengurangkan beban pengajar. Ini adalah kerana cirinya yang bergantung kepada video, rakaman suara dan objek 3 dimensi yang disertakan dengan penjelasan yang berkenaan.