Meningkatkan pengajaran kemahiran membaca dengan lancar menggunakan inovasi komik pintar - Nazir, Faridah; Mohd Razali, Ratna (IPG Kampus Temenggung Ibrahim, Johor, 2018)
Kajian ini dijalankan bertujuan meningkatkan kemahiran membaca dengan lancar dalam kalangan murid Tahun 2 Bijak untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia dengan menggunakan inovasi Komik Pintar. Selain itu, kajian ini dijalankan untuk melihat sama ada penggunaan Komik Pintar dapat menarik minat murid untuk membaca. Kajian ini telah dijalankan di sebuah sekolah Felda iaitu, Sekolah Kebangsaan (F) Bandar Baru Serting, Bandar Seri Jempol, Negeri Sembilan. Peserta kajian terdiri daripada lima orang, tiga orang murid lelaki dan dua orang murid perempuan. Instrumen kajian terdiri daripada analisis dokumen, pemerhatian dan soal selidik. Kajian ini dijalankan berpandukan model Kemmis dan Mctaggart (1988). Dapatan kajian menunjukkan penggunaan Komik Pintar dapat meningkatkan kemahiran membaca dengan lancar di kalangan peserta kajian. Kesan daripada kajian ini, peserta kajian telah menunjukkan minat untuk membaca.