Kusta atau leprosi: penyakit purba yang muncul kembali - Jamani, Nurjasmine Aida (Majalah Sains, 2018)
Penyakit leprosi atau kusta adalah penyakit yang disebabkan oleh sejenis bakteria iaitu Mycobacterium leprae. Ia menyerang terutamanya kulit dan sistem saraf periferi. Ia juga boleh menyerang mata dan sistem pernafasan yang boleh menyebabkan kebutaan, kecacatan muka dan anggota badan. Oleh sebab itu, pada zaman dahulu ketika ubatan belum ditemui untuk merawat, pesakit kusta sangat ditakuti dan sering dipinggirkan masyarakat.