عبارة الفراء في قياس وزن المصدر الفعل الثلاثي المجرد وسماعها بين النص والمعنى = Expressions used by Al-Farra’ in the analogy and hearing of the wazan of derived nouns from trilateral verb form between its text and meaning = Ungkapan yang diguna oleh Al-Farra’ dalam qiyas dan dengar terhadap wazan kata nama terbitan untuk bentuk kata kerja tiga serangkai : di antara maksud teks dan makna - Dollah, Nafi@Hanafi; Doumah, Rajb Ali Rajb (Department of Arabic and Linguistic Studies, KIRKHS, International Islamic University Malaysia, 2018)
كثير ممن كتب في موضوع المصادر قديماً وحديثاً ينسب كلمة للفراء يروونها بروايات متفاوتة ومختلفة، وبها يجعلون من الفراء صاحب مذهب ثان في مسألة القياس والسماع لمصادر الفعل الثلاثي المجرد، ولقد رصد البحث بعض المؤلفين ممن يستشهد برأي الفراء دون تمحيص أو استقصاء لصدقية نسبة ذلك الرأي للفراء في عبارة فحواها إن الفراء يُجيز القياس مطلقا في مصادر الفعل الثلاثي المجرد، فآثر البحث التفتيش والبحث عن أصل ذلك الرأي المنسوب للفراء من خلال تتبعه في كتب اللغويين الذين أوردوا رأي الفراء وعبارته في كتبهم، فيسعى البحث إلى استقصاء كلمة الفراء في وزن المصادر الثلاثية من خلال مؤلفات العلماء وما نقلوه عن الفراء في هذا الباب، والتثبت منها، وتلمس الاختلافات بين العلماء في نص عبارة الفراء. ويتخذ البحث من المنهج الوصفي التحليلي منهجاً يدعمه في بحثه هذا. ومن أهم نتائج هذا البحث أن الفراء لم يُطلق القياس في جميع أبواب مصادر الفعل الثلاثي، بل قيّد القياس في مصادر الفعل الثلاثي بعدم السماع، وبذلك يكون الفراء موافقاً لجمهور العلماء، وليس صاحب مذهب مستقل فيها. ***************************************************** Many of those who wrote on the topic of derived nouns in the past and present attributes an expression to Al-Farra’ that the narrated with different narrations. They also argued that he was the one who initiated a second school of thought in the problem of analogy and hearing for the derived nouns of trilateral verb form. The study reveals that some writers made his statement as evidence without any effort to verify its authenticity to attribute such statement to him. The alleged statement of Al-Farra’ was that he allows analogy absolutely in derived nouns of trilateral verb form. The study intends to trace and examine the origin of this opinion that was attributed to Al-Farra’ in the books of the linguists who did mention it in their works. The study will look into the similarities and differences of between these works in quoting the view. The study takes on the descriptive and analytical method. Among the most important conclusions of this is that Al-Farra’ was found not to have used analogy on all the chapters of trilateral verb form as claimed but he restricted analogy to be void of hearing, making his view similar with the majority of the scholars, thus he was not initiating his own school of thought as claimed by many. *********************************************************** Ramai yang menulis berkenaan topik kata nama terbitan pada masa dahulu dan sekarang menisbahkan satu petikan ungkapan kepada Al-Farra’ yang diriwayatkan dengan pelbagai riwayat. Mereka juga berhujah bahawa beliaulah yang memulakan satu sekolah pemikiran baharu dalam permasalahan qiyas dan dengar untuk kata nama terbitan daripada bentuk kata kerja tiga serangkai. Kajian ini menunjukkan tentang sebahagian penulis menjadikan pernyataan beliau sebagai bukti tanpa ada usaha untuk mengesahkan kesahihannya untuk mengatakan ia sebenarnya adalah kata-kata beliau. Kenyataan yang didakwa dikeluarkan oelh Al-Farra’ mengatakan bahawa dia membenarkan qiyas secara mutlaknya digunakan dalam kata nama terbitan untuk bentuk kata kerja tiga serangkai. Kajian ini bertujuan untuk mengesan dan mengkaji asal pendapat ini yang didakwa dikeluarkan Al-Farra’ dalam karangan-karangan para pengkaji bahasa yang menyebutnya di dalam kerja-kerja mereka. Kajian ini akan membongkar persamaan dan perbezaan di antara karangan-karangan ini dalam memetic pendapat tersebut. Kajian ini menggunakan pendekatan deskriptif dan analitikal. Di antara kesimpulan terpenting kajian ialah Al-Farra’ didapati telah tidak langusng menggunakan qiyas dalam semua bahagian kata kerja perbuatan tiga serangkai sebagaimana yang di dakwa tetapi sebenarnya membataskan qiyas tanpa mendengar; ini menjadikan pendapat beliau sama dengan pendapat majoriti para sarjana. Oleh itu beliau tidak lah mengasas satu lagi sekolah pemikiran yang baharu sebagaimana yang di dakwa ramai.