Integrasi pandangan semesta al-Qur'an & sains tabi'i: satu model bagi sekolah menengah Islam - Hassan, Nur Jannah (2018)
Rentetan sejarah Islam, modern dan pasca-modern menyaksikan impak sains dan telnologi terhadap kemanusiaan. Cabaran modernisma dan pasca-modernism melahirkan “Sekolah-sekolah Islam Berintegrasi” di seluruh dunia Islam – suatu fenomena global. Tetapi APAKAH Pendidikan SAINS yg BERINTEGRASI secara ISLAMI? Pada tahun 2010-2013, kami melawat sekolah-sekolah menengah Islam di Malaysia (12), Indonesia (12), Selatan Thailand (5), Brunei, Singapura, Mindanao & Ontario, dimana kami membuat pemerhatian dan wawancara bersama guru-guru, ahli lembaga, ibu-bapa & pelajar. Analisa kualitatif bahan-bahan mata pelajaran sains (Sains, Biologi, Kimia dan Fisik) yang digunakan, yaitu sekitar 80 dokumen kurikula dan silabus, lebih 100 buku teks, serta laman-laman web dan blog-blog rasmi, menunjukkan TIADA PEMADUAN SEBENAR di dalam kurikulum, silabus, buku teks dan pemngajaran dan pembelajaran sains. Dengan itu, penerangan ini memperincikan mengapa perlu sebuah model Qur'ani untuk pengajaran dan pembelajaran sains tabi'i di sekolah menengah, serta memperkenalkan model tersebut.