Wasatiyyah dalam perlembagaan persekutuan - Ab Aziz, Shamrahayu (Institut Wasatiyyah Malaysia, 2018)
Perlembagaan seharusnya mempunyai ciri-ciri wasatiyya h kerana ia adalah dokumen ntjukan utama do/am pembentukan, pembinaan dan pentadbiran negara. Maka/ah ini cuba membincangkan tentang beberapa nilai wasatiyyah ya ng ada dalam Per/ embagaan Persekutuan. la cuba menjawob persoalan sama ado wujudnya nilai-nilai wasatiyyah dalam Perlembagaan Persekutuan. Pendekatan p enulisan ini ialah dengan menggunakan kaedah dokrtin analisis yang mer1jadikan beberapa dokumen sejarah Perlembagaan Perselmtuan sebagai rujukan. Rujukan juga dibual kepada peruntukan-peruntukan Perlembagaan Persekutuan. Bagi memahami maksud dan skop wasatiyyah, rujukan telah dibuat kepada ayat-ayat suci al-Quran dan autoriti perundangan Islam secara ringkas. Maka/ah ini mendapati bahawa terdapat pe/bagai nilai wasatiyyah dalam Perlembagaan Persekutuan . Antara lain, termasuk/ah hal-hal berkaitan kebebasan termasuk kebebasan beragama yang menggunakan formula aman dan dalam amalan beragama,· menghormati masyarakat yang pelbagai dan memberijaminan keadilon sosiol don ekonomi. Nilai-nilai iniadalah sejajar denganpendekatan menghormati perbezoan dan meraikan kepelbagaian daripada pelbagai dimensi dalam kalangan masyarakat Malaysia.