Hormati sistem pemerintahan - Ab Aziz, Shamrahayu (The New Strait Times Press (M) Bhd., 2018)
“Raja dan rakyat berpisah tiada” adalah satu frasa yang agak klise begitu sinonim dalam hubungan 'romantis' antara raja dan rakyatnya. Namun, kelihatan kini kritikan terhadap institusi beraja semakin tinggi – sama ada yang menyinggahi peribadi raja atau institusi beraja itu sendiri.