خاتم النبيين والهجمات الخارجية= The last prophet and the external attacks = Nabi terakhir dan serangan luaran - Soualhi, Asma Akli; Bachouch, Radhia (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2013)
تناول هذا البحث بالدراسة واحدة من أهم معضلات العالم الإسلامي وهي الاعتداء على رموزه من خلال سب نبيها محمد والاستهزاء به، فكان من الواجب أن يكون هناك بحث موضوعي يرد ويسدد ويوجه مسار مواجهة هذه التعديات، فجاء هذا البحث موضحا أحد أساليب مواجهة الدعوة في القديم والحديث، مبينا مخالفتها للنظم والمعايير الأخلاقية والذوق الحضاري، وبيان حكمها ليس في التشريع الإسلامي فقط، وإنما في الدساتير والمواثيق الدولية. وقد خلصت الدراسة إلى بيان أساليب الرد في الصدر الأول من الإسلام، وكذلك زمن الصحابة رضي الله عنهم، والعصر الحاضر، منتهية باقتراح خطة حكيمة لصد هذا العدوان. ****************************************************** This research studies one of the main problems of the Muslim world which is the attack on its symbols by insulting and mocking the Prophet Muhammad (s.a.w.). There is an urgent need of an objective research on this subject that should respond, correct, and direct the course of facing these attacks. This research focuses on one of the methods used in both old and new propagation, explaining how it is in conflict with the ethical system and standards and civilizational decency, and elaborating its ruling which is not only in Islamic law, but also in the international covenants and conventions. The study includes discussion of the methods of rebuttal as found in the early history of Islam, during the time of ØaÍÉbah, and the present era, proposing a wise plan to repel this aggression. ********************************************************* Kajian ini mengkaji salah satu masalah utama dunia Islam yang merupakan serangan ke atas simbolnya dengan menghina dan mengejek Nabi Muhammad (saw). Ada keperluan untuk satu kajian objektif mengenai perkara ini yang harus bertindak balas, membetulkan, dan mengarahkan bagaimana untuk menghadapi serangan ini. Kajian ini memberi tumpuan kepada salah satu kaedah yang digunakan dalam kedua-dua penyebaran lama dan baru, menjelaskan bagaimana ia bercanggah dengan sistem dan standard etika dan kesopanan peradaban, dan menghuraikan lebih lanjut hukumnya yang bukan sahaja dalam undang-undang Islam, tetapi juga dalam perjanjian antarabangsa dan konvensyen. Kajian ini merangkumi perbincangan mengenai kaedah bantahan seperti yang terdapat dalam sejarah awal Islam, semasa zaman sahabat,dan era sekarang, mencadangkan pelan bijak untuk menangkis kekerasan ini.