Al-Khalil Monolingual Student Dictionary (KPK) - Dollah, Nafi@Hanafi (2016)
kamus pendidikan Melayu-Arab dwi bahasa yang rapi dan sudah disemak. Entri bahagian ini sudah semestinya menggunakan bahasa Melayu manakala huraian maksudnya menggunakan bahasa Arab. Ia mengandungi lebih 10,000 entri dan sub entri yang relevan dan sentiasa mengambil kira konteks ayat. Kamus Bahagian pertama ini dilengkapi dengan contoh ayat dalam bahasa Melayu yang banyak digunakan oleh pelajar. Contoh-contoh ayat ini dilabelkan dalam bentuk berhuruf tebal (bold) untuk memudahkan pembaca. Contoh -contoh ayat berbahasa Melayu pula, sentiasa diterjemahkan ke dalam ayat bahasa Arab yang tepat dan lengkap. Manakala contoh-contoh ayat terjemahan dalam bahasa Arab bermula dengan perkataan Metod- Metodologi penyusunan bahagian (Melayu-Arab) ini adalah mengikut kaedah “sistem abjad”, iaitu satu cara yang mudah, diketahui ramai dan digunakan oleh mana- mana perkamusan hari ini.