أوهام القراءة الحداثية المعاصرة: دراسة تحليلية نقدية = Misunderstandings of modern contemporary reading: a critical analysis = Modernis Arab dan salah faham dalam pembacaan kontemporari - Sari, Hanane; Mohammed Yaqub, Mohammed Abullais Shamsuddin (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
انتشرت لفظة الحداثة في عصرنا الحالي انتشاراً واسعاً، وأخذت مفهومات متعددة، ونحن لا نراها أكثر من أنها امتداد طبيعي للقلق الأوروبي. وسعى التيار الحداثي لتقديم مشاريع تعتمد كلية على مناهج وآليات غربية في دراستها وتعاملها مع القرآن الكريم والسنة، ولعل أهم الذين تقدموا بتلك المشاريع؛ محمد أركون، عبد المجيد الشرفي التونسي، محمد عابد الجابري، حسن حنفي، نصر حامد أبوزيد، الطيب التيزني السوري، محمد شحرور، جمال البنا وغيرهم، وطالبوا بإعادة قراءة القرآن الكريم على ضوء المناهج النقدية الغربية في عملية التقليد الأعمى، ومن ثم نقلوا التجربة الأوروبية بكل آثارها الفوضوية إلى ساحة الفكر الإسلامي. وإن مدعي تجديد الدين من هؤلاء، ليس لهم صلة بالدين أو علومه، بقدر ما تشبعت أفكارهم بمناهج علمانية، فالمراد من جهودهم ليس الدين، وإنما غرس الحداثة بدل الدين، فهي خطَّةٌ تقوم على التَّغيير من داخل البيت الإسلاميِّ من خلال العبث بالنُّصوص الشَّرعيَّة بتحريفها وتفريغها من محتواها الحقيقيِّ، ووضع المحتوى الذي يريدون؛ فهم يَطرحون أفكارَهم وآراءَهم على أنَّها رؤى إسلاميَّة ناشئة عن الاجتهاد في فهم الدِّين. وقد حَمَلَ هذا الاتجاهُ شعار (التَّحديث والعصرنة للإسلام)؛ فهم يريدون منَّا تركَ ما أَجْمَعَتْ عليه الأُمَّةُ من معاني القرآن والسُّنَّة، لفهم جديد مغاير لفهم السَّلَف الصَّالح يكون متناسبًا مع هذا العصر الذي نعيش فيه. ************************************************** In modern times, the word Modernity has spread widely and has become widely understood, and we see it as a natural extension of European concern and confusion. The Modernist Movement strived to present the ideas that rely completely on Western methodologies and approaches in their study and dealing with Qur’an and Sunnah. The most important scholars that have presented these ideas are; Mohammad Arkoun, ‘Abd Al-Majid Sharafi al-Tunisi, Mohammed ‘Abed al-Jabri, Hassan Hanafi, Nasr Hamid Abu Zayd, Tayyeb Tizini, Muhammad Shahrour, Jamal Al-Banna, and others, they called for a re-reading and reinterpret the Qur’an in the light of Western critical approaches. Then, conveyed and brought the European experience and practice with all its chaotic effects to Islamic thought. The slogan of “Renewal of Religion” from these people has no relation to religion (Islam) or its sources, but instead saturated their ideas with secular methods. They tried to instill modernity rather than religion, and misinterpreted the Islamic sources by distorting it and evacuating it from the true context and setting it with their own understanding. They claim their ideas and opinions as the effort to understand religion and carried the slogan of “Modernization and Modernization of Islam”; they want us to leave the consensus of the Muslim scholars on religious issues (Ijmaa’ al-Ummah) especially relating to the meaning of the Qur’an and Sunnah and bring us to a new views and understanding on religious issues which are contradictory to the views of the past Muslim scholars (al-salaf al-soleh) to fulfill their opinions. ****************************************************** Di zaman moden ini, istilah “pembaharuan” atau “modernisasi” telah tersebar luas dalam setiap lapisan masyarakat dan difahami dengan pelbagai makna, dan kita melihat isu ini tidak lebih daripada pengaruh Eropah terhadap dunia Islam. Gerakan Modernisasi ini berusaha membentengkan idea-idea mereka tentang kajian mereka terhadap al-Quran dan al-Sunnah mengikut sepenuhnya metodologi dan pendekatan yang digunakan oleh Barat. Antara tokoh pemikir Islam yang terlibat secara langsung dengan idea ini ialah; Mohammad Arkoun, ‘Abd Al-Majid Sharafi al-Tunisi, Mohammed ‘Abed al-Jabri, Hassan Hanafi, Nasr Hamid Abu Zayd, Tayyeb Tizini, Muhammad Shahrour, Jamal Al-Banna, dan lainlain, dengan seruan supaya al-Quran dan al-Sunnah perlu difahami dan ditafsirkan semula dengan pendekatan yang lebih kritis dan kritikal sebaimana yang diperkenalkan oleh Barat. Seterusnya, membawa dan memindahkan hasil kajian yang mengelirukan tersebut ke lapangan pemikiran Islam. Slogan “Modernisasi Islam” yang dilaungkan oleh golongan ini pada hakikatnya tiada perkaitan dengan agama Islam dan sumbernya, sebaliknya bertujuan untuk menanam idea-idea sekular mereka ke dalam pemikiran Islam, dan menyalahtafsirkan dalil-dalil alQuran dan al-Sunnah daripada makna dan konteks asalnya, seterusnya menjadikan kefahaman mereka terhadap dalil-dalil tersebut sebagai pegangan . Mereka mendakwa idea dan pendapat mereka sebagai usaha untuk memahami agama dan membawa slogan "Modernisasi dan Modernisasi Islam"; mereka cuba untuk meninggalkan apa yang telah disepakati oleh ulama-ulama Islam terdahulu (Ijmaa’ al-Ummah) dalam isu-isu berkaitan agama, khususnya berkaitan dengan tafsiran al-Quran dan al-Sunnah dan meletakkan kefahaman baru terhadap sumber agama ini supaya ianya menepati tuntutan zaman.