Jaringan hubungan ilmuwan perubatan Melayu: satu pemetaan awal berdasarkan manuskrip-manuskrip perubatan Melayu - Mohd Shafri, Mohd Affendi (2018)
Manuskrip-manuskrip perubatan Melayu yang bertebaran di merata tempat di dunia merupakan dokumentasi ilmiah tentang pandangan dan pengamalan masharakat Melayu tentang perbahanan ubatan, kaedah peramuan bahan dan pemerian penyakit. Dengan bertambahnya bilangan manuskrip-manuskrip perubatan Melayu yang dikaji dan diperkenalkan semula dasawarsa ini, satu pemetaan awal terhadap kewujudan rangkaian interaksi antara para ilmuwan perubatan di Alam Melayu akan dibentangkan. Pemetaan ini dibuat bersandarkan manuskrip-manuskrip perubatan Melayu seperti kitab Tib Terengganu MS 1998.400, MSS2515, serta maklumat-maklumat lain seperti buku katalog manuskrip, dan artikel berkaitan tokoh yang terbabit. Sekurang-kurangnya tiga rangkaian teras dapat ditelusuri membabitkan teras Patani, Aceh dan Riau-Pontianak. Pemetaan awal ini akan dapat memberikan konteks yang lebih jelas terhadap kegiatan ilmuwan-ilmuwan tersebut serta menyingkap asal-muasal terhadap pandangan dan pengamalan perubatan Melayu.